Scrisoarea de intenţie
Scrisoarea de intenţie acompaniază CV-ul în momentul în care este trimis unui posibil angajator. Ea are rolul să-l prezente ca pe un candidat capabil.
Scrisorile de intenţie sunt de două tipuri:
- "Cover letters"
- sunt acele scrisori care se trimit pentru o poziţie precisă, în urma unui anunţ al organizaţiei angajatoare pentru ocuparea unui loc de muncă;
-
- "Broadcast letters"
- sunt scrisorile ce se trimit către locuri de muncă neanunţate. Acestea informează managerii asupra potenţialului candidatului, cu scopul unei eventuale abordări ulterioare.
Similarităţi şi diferenţe între scrisorile de tip "cover" şi "broadcast":
Cele două tipuri de scrisori au similarităţi şi trebuie să includă următoarele elemente: accentul va cădea pe punctele forte cerute de locul de muncă astfel încât angajatorul să facă o conexiune uşoară cu cerinţele organizaţiei sale. Punctele forte vor fi elaborate pornind de la calificările prezente. Exemplele ce conţin numere şi cifre conduc la creşterea încrederii în acurateţea scrisorii. Prin scrisoare, candidatul se poate diferenţia net faţă de ceilalţi competitori. Angajatorul trebuie motivat să-şi dorească să se întâlnească cu candidatul.
Linia generală se cere a fi pozitivă, să păstreze caracteristici de confidenţialitate, dar să nu treacă limita spre egoism. Faptele trebuie lăsate să vorbească despre ele. Calitatea scrisorii sale va determina prima impresie a angajatorului.
Înainte de a începe redactarea, se analizează încă o dată cerinţele locului de muncă şi compeţentele avute. Între cerinţe şi competenţe se realizează o comparaţie obiectivă. Care sunt "punctele tari"? Organizaţia angajatoare se cercetează pentru a se descoperi avantajele competitive ce trebuie prezentate. Informaţiile privitoare la dorinţa şi motivaţia de a obţine acel loc de muncă se cer a fi personalizate. Chiar, de ce vrea să lucreze acolo?
Scrisoarea va conţine numai informaţiile relevante, particularizate prin experienţă de angajat sau voluntar, educaţie, obiective atinse, atribute personale cerute de locul de muncă.
Scrisoarea are rolul de a pune în lumină calităţile cele mai importante, CV-ul fiind mult mai cuprinzător.
Există scrisori de exprimare a intenţiei, de mulţumire, de mulţumire post-interviu, scrisoarea ca urmare a respingerii candidaturii, pentru scoaterea CV-ului din baza de date a candidaţilor, pentru refuzarea unei oferte de muncă, de acceptare a unui loc de muncă etc. În principiu, orice aspect nou apărut poate fi un bun motiv pentru o scrisoare. Atenţie, însă, este bine să nu se abuzeze de această metodă. Efectul va fi invers celui scontat.